İçeriğe geç

AHŞAP PALET VE PLASTİK PALET KULLANIMI

Her geçen yıl ahşap paletlerin satışı ucuzluğu, tehlikesiz kırılması ve geri dönüşümlü olması nedeniyle artmaktadır. Ahşap paletler preslenmiş tahta lifleri, talaş ve organikreçinelerin bir kombinasyonudur. Kalıplanarak imal edildiğinden hem istenilen şekil kolaycaverilir hem de çivi kullanımı yoktur.

Plastik ve metal plakadan yapılan paletler ise ilk yatırım maliyeti açısından pahalı olsalar da uzun kullanım sürelerinden dolayı avantajlıdır. Gerekli temizleme ile yeniden kullanımları mümkündür.

Palet formunda en önemli ayrıntı, paletlerin alt tarafında forklift kollarına uygunkanalların yapılmasıdır.Yükler, ambarlarda ve fabrika içinde kolay sevk edilebilmeleri için tane malhâlindedir. Tane malların sevkiyatında paletimsi adı verilen araçlar kullanılır.

Bu yöntem kullanılarak yapılacak birim istifleme ve nakliye işlemleri, fabrika içitransport maliyetlerinin en aza inmesine ve sistemin en verimli şekilde çalışmasına imkân verir. Ayrıca paletler üzerinde yapılan taşıma, depolama ve istifleme işlemlerinde de belirli bir düzen oluşturarak önemli ölçüde verimlilik artışı sağlamaktadır.

Klasik paletler, alt taban ve üst taban olmak üzere bir çift tabandan oluşur. Bu ikitaban arasındaki kirişler vasıtası ile birbirinden ayrılan tabanlar, forklift çatalı gibi taşıma ve iletim araçlarının paletleri ile kolayca kavranabilir.

Tabanlar, kirişlere dik doğrultuda döşenmiş taban malzemelerinden oluşur.Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO), konteyner paletleri konusunda standart boyutlar kabul etmiştir. Bu paletler ISO paletleri diye de bilinmektedir. ISO paletlerinin boyutları santimetreolarak 80×100, 80×120, 100×120, 120×160 ve 120×180 şeklindedir.

Yükün alıcı ile satıcı arasında kesintisiz ve en seri şekilde sevk edilme çabaları, taşımasisteminde bulunan her bir ünitenin birbirleriyle bütünleşmesinde paletlerin de standartlaşmasını zorunlu hâle getirmiştir. Avrupa Ambalaj Federasyonu, 80×120 ve 100×120 cm boyutlarındaki paletlerde ısrar etmiş ve bu ölçülerdeki paletler daha çokkullanılır hâle gelmiştir. Bununla birlikte değişik konteyner palet boyutları uygulandığı dagörülmektedir.

Paletler, paketlerin istiflenmesinde kullanılan ekipmanlar olarak da tanımlanabilmektedir. Malların depolanmasını, taşınmasını ve nakliyesini kolaylaştıran paletlerin malzeme taşımacılık ekipmanları sektöründeki önemi giderek artmaktadır. Çevre dostu olması bakımından ahşap paletler, özellikle gelişmiş ülke sanayilerinde ayrı bir yere sahiptir.

Yurt içi veya yurt dışına satılan malların nakli esnasında zarar görmemesi için yapılanambalajlarda, keresteden imal edilen palet kullanılır. Palet, paketlerin alt ve üstüne konularakçelik veya plastik şeritlerle kuşatılır ve üzerine genellikle naylon türü malzemeler geçirilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir