İçeriğe geç

Avrupa’da Palet Standardizasyonu ve Euro palet ölçüleri

Avrupa ülkeleri zamanla paletlerde standardizasyona giderek ölçü, kalite, malzeme
cinsi ve nem oranı, kullanılan çivi vb. özelliklerini saptamışlar ve bu standartlara göre
paletler Europalet olarak anılmaya başlamıştır. Europalet ile ilgili standart numarası UIC
435-2V’dir.

Amerika,Amerika,Avrupa ülkeleri zamanla paletlerde standardizasyona giderek ölçü, kalite, malzeme cinsi ve nem oranı, kullanılan çivi vb. özelliklerini saptamışlar ve bu standartlara göre paletler Europalet olarak anılmaya başlamıştır. Europalet ile ilgili standart numarası UIC 435-2V’dir.

Amerika, Kanada ve Meksika’da palet standartları ise Avrupa standartlarından değişiktir. Bu ülkelerde paletlerin 7CFR 319.40 standardına uygun olması istenmektedir.

Standart dışı palet ile Europaletin boyut, kalınlık ve ortalama ömür süreleri aşağıda karşılaştırmalı olarak gösterilmektedir. Europaletin maliyeti, standart dışı paletlere göre çok daha düşüktür.

AB ülkeleri, özellikle Doğu Avrupa ülkelerinin Euro palet üretimine geçmesi ve standarda aykırı paletleri Europalet olarak piyasaya sürmesi üzerine Avrupa Paletçiler Derneği (EPAL)’ni kurmuşlardır. EPAL, Euro palet standardına uygun paletlere EPAL damgası vurulması için palet üreticilerine yetki veren ve bu yetkinin doğru kullanımını denetleyen özel statüde bir kuruluştur. Avusturya, Fransa, İsveç, İngiltere, Almanya, Slovakya, Slovenya gibi dış ticaretimizin önemli düzeyde olduğu ülkeler EPAL üyesidir.

Özellikleri aşağıda belirtilmektedir:

 Paletin uzun kenarındaki sol takozun üzerinde, ilk üreten ülkenin demir yolu işletmesinin (Europalet üretim lisansını veren demir yolu kuruluşunun) sembolü bulunur.

 Sağ takozun üzerinde, paletin geri dönüşüm ve tamir edilebilirliğinin garantisi olan “EUR” damgası bulunur.

 Orta takozun üzerinde, Avrupa Palet Birliğinin Sembolü (EPAL), üretildiği ülkenin kodu, üretici firmanın kodu, üretim tarihi (yıl/ay) bulunur.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri maliyet, çevre koruması vb. unsurları dikkate alarak aynı paletleri defalarca kullanmak üzere Avrupa Palet Havuzu’nu oluşturmuşlardır. Kullanılan 20 paletler ikinci el fiyatında palet havuzuna satılmakta, burada tamir edilmekte ve bakımları yapıldıktan sonra da ihtiyacı olanlara tekrar satılmaktadır. Türkiye, Avrupa Palet Havuzu’na üye değildir.

EPAL Europalet sisteminin ülkemizde de yerleşmesi için T.C. Devlet Demir Yolları (TCDD), İhracatçı Birlikleri, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) vb. kuruluşların çalışmaları devam etmektedir. Bazı palet üreticisi işletmeler, EPAL ile temasa geçerek Europalet ve EPAL damgasını kullanma yetkisini almıştır. Ancak paletlere bu damgayı vurmanın karşılığında da bir ücret ödemektedir. Europalet sisteminin ülkemizde uygulanmaması,gelişmiş ülkeler karşısında uğranılan prestij ve imaj kaybının yanı sıra maliyeti daha yüksek olan standart dışı paletlerin kullanılması, ülke ekonomisinde önemli kayıplara yolaçmaktadır.

UIC 435-2 normuna uygun olarak üretilmesi gereken Europalet, dayanıklılığı nedeniyle uzun yıllar kullanılabilen ve yıprandığında da tamir edilebilen bir malzemeden yapılmış taşıma materyalidir. Maliyetleri azaltması ve doğa dostu bir ürün olması nedeniyle de giderek daha fazla tercih edilmektedir.

Kanada ve Meksika’da palet standartları ise Avrupa standartlarındandeğişiktir. Bu ülkelerde paletlerin 7CFR 319.40 standardına uygun olması istenmektedir.Kanada ve Meksika’da palet standartları ise Avrupa standartlarındandeğişiktir. Bu ülkelerde paletlerin 7CFR 319.40 standardına uygun olması istenmektedir.18Avrupa ve Amerika standartları arasındaki en büyük fark paletlerin ölçüsüdür. Europaletölçüleri 80 cm x 120 cm iken Amerika standardında ölçü 100 cm x 120 cm’dir.Amerika, Kanada ve Meksika’da palet standartları ise Avrupa standartlarındandeğişiktir. Bu ülkelerde paletlerin 7CFR 319.40 standardına uygun olması istenmektedir.18Avrupa ve Amerika standartları arasındaki en büyük fark paletlerin ölçüsüdür. Europaletölçüleri 80 cm x 120 cm iken Amerika standardında ölçü 100 cm x 120 cm’dir.

Etiketler:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir