İçeriğe geç

AHŞAP PALET FİYATLARI ARTMALI FAKAT NASIL?

Ahşap Palet fiyatlarının artırılması Türkiye piyasasında gün geçtikçe zorlaşmaktadır. Bunun birçok sebebi bulunmaktadır.Fakat artış olmamması ve hala bazı firmaların aynı düşük fiyatlarla operasyon yapmalarının firmalarının ne kadar daha dayanacağı çok şüpheli.

Türkiyede 2013-2014 yılında tahta Palet sektöründe kullanılan hammaddenin %80 i çam çeşitleri %7-8 kavak, %7-8 kayın, %5 diğer ağaç türleri olarak görülmektedir. Üretimin çoğunluğu ahşap Euro palet, farklı ebatlarda 80X120 ahşap palet, 100X120 Euro palet, CP3, CP9,CP7,CP2,CP1 ve diğer kimya sektörüne has paletler.

Öte yandan sadece sıfır palet değil, ikinci el palet üretimi de yıldan yıla toplam üretim ve piyasay a giriş yüzdesi anlamında ağırlığını artırmaktadır.Sıfır Ahşap palet üretiminin, ikinci el ahşap palet üretimine oranı %60 a % 40 nispetindedir.

Rakamlardanda anlaşılacağı üzre üretimin büyük çoğunluğunun hammaddesi 2 nci kalite çam ağacıdır.ve bu hammadde % 70-80 oranında ithal edilmektedir.2014 ün başında oluşan % 15-20 kur artışına rağmen palet fiyatlarında artış %5 bile bulmamıştır.Aynı şekilde Ukrayan krizi ve ithalatın aksamasıda kereste fiyatlarını artırdığı halde. Palet fiyatlarına yansıması çok cüzi seviyede olmuştur.

Aynı şekilde ikinci el palet piyasasımndaki durum daha vahimdir.2012 yılında tonu 100-150 TL alınan hurda palet 2014 yılında 250 TL- 350 Tl arasında işleme görmektedir. Hurda palet fiyatları ikibuçuk kart artmasına rağmen, ikinci el palet fiyatları ancak % 40 civarında artmıştır.

Yetersiz Palet fiyat artışların sonucunda , özelikle küçük firmalar karlılıktan ziyade zararına satışlar ve finansal hokkabazlıklarla günün kurtarma yoluna gitmektedir.Bu tür firmalar hem kendilerine hem de sektöre çok büyük zararlar vermektedir.

Palet fiyatlarının makul ( olması gereken daha sonra inşallah ) bir seviyeye çıkması için, palet sektöründeki tüm büyük küçük işletmelerin sonlarını er yda geç getirecek fiyatlardan satmaktan vazgeçmeleri, doğru maliyet hesaplarıyla fiyatlarını oluşturmaları gerekiyor.Bu anlamda Palet üretici birliklerininin fonksiyonu GAPSİAD (Gebze Ahşap Palet Geri Kazanımcı Sanayici ve İş adamları Derneği ) gibi sivil toplum birlik ve oluşumlarının ortaya koyacağı stratejilerin takibi ve uygulanması sektörün sağlığı ve geleceği için zaruridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir