Ikinci el palet pazarında değer kaybetmediği ve sağlam olduğu için dünya devi firmaların ilk tercihi olan EPAL paletlerin, Türkiye içindeki kullanımının hızla arttığı bildirildi. TEPAL Başkanı Akın Balcıoğlu, 3 yıl öncesine kadar Türkiye’de 1 milyon olan EPAL palet üretimin yıllık 2 milyon adete yaklaştığını açıkladı.
Akın Balcıoğlu, Avrupa Palet Üreticileri Birliği’nin (EPAL) 1961 yılında Almanya’da kurulduğunu söyledi. EPAL’in dünyada genelinde bin 600 dolayında lisanslı üreticisi olduğunu ve Türkiye dâhil 19 ülkede de Ulusal Komite kurulduğunu belirten Balcıoğlu, “2010 yılında, kısa adı TEPAL olan, Tüm EPAL Palet Üreticileri Kalite Derneği’ni kurduk. 2012 yılında Ulusal Komite yetkisi aldık, halen derneğimize kayıtlı 42 lisanslı üreticimiz var. 2010 yılında Türkiye’de 1 milyon dolayında EPAL palet üretiliyordu. Yaptığımız çalışmalar sayesinde Türkiye’deki yıllık üretimiz 2 milyon âdete dayandı. Hedefimiz ise en kısa sürede 5 milyon adet yıllık üretime ulaşmaktır.” dedi.
Rekabetin arttığı günümüzde, lojistik maliyetlerin üretici firmalar için giderek daha önemli olmaya başladığına dikkat çeken TEPAL Başkanı Akın Balcıoğlu, lojistik maliyetler içerisinde taşımacılık ve depolama maliyetlerinin önde gelen maliyet kalemlerini oluşturduğunu söyledi. Balcıoğlu, taşımacılık ve depolama faaliyetlerinin güvenilir bir şekilde gerçekleştirilmesinin büyük bir öneme sahip olduğuna dikkat çekerken, “Içinde malzemelerin sevk edildiği paletler, modern lojistik yönetiminin malzeme sevkiyatındaki vazgeçilmez gereçleri oldu.” şeklinde konuştu.
Ürün sevkiyatında kullanıla paletlerin sağlam, güvenilir ve ekonomik olması gerektiğini vurgulan Balcıoğlu, şunları kaydetti: “Hesabını bilen üreticiler dünya genelinde EPAL paletleri tercih ediyorlar. Çünkü paletlerimiz, tüm dünyadaki standart ölçüleri ve malzemeleri, ISPM 15 standartlarında ısıl işlem gördüğü için bakteri ve böcek oluşumuna engel olması, sağlamlığı ve çevreci yapısıyla kullanıcılarına güven veriyor.”
EPAL paletlerin diğer ahşap paletlere göre 10 kat fazla uzun ömre sahip olduğunu ve lisanslı firmalarca tamir edilerek, kullanım ömürlerinin daha da uzatıldığını vurgulayan Balcıoğlu, “Bir de EPAL paletler Avrupa’daki yaygın havuz sistemiyle, ikinci elde de çok değerlidir.” şeklinde konuştu. Balcıoğlu EPAL palet Havuzunun Türkiye’de kurulması için gerekli alt yapının hazırlandığını sözlerine ekledi.